طوایف و عشایر سیستان
در سیستان بیش از ۳۰ طایفه زندگى مىکنند که بسیارى از آنها به دامدارى و کشاورزى اشتغال دارند. برخى از این طوایف تخته قاپو شده و برخى از آنان هنوز به سنت کوچ نشینى و چادر نشینى خود ادامه مىدهند.
برخى از این طوایف و عشایر عبارتند از: شهرکى، براهویى، سرابندى، سرگلزایى، بارکزایى، سنجرانى، نارویى، راشکى، میرشکار و دیگر طوایف.
اقوام و طایفههای سیستان و بلوچستان، به اقوامی گفته میشود که در استان سیستان و بلوچستان سکونت داشتهاند و یا زندگی میکنند و از لحاظ ساختار طایفهای، قومی و نوع سکونت به پانزده گروه تقسیم میشوند.
بازماندگان قدیمی و اصیل سیستان که توانستهاند نسل خویش را ازخطر قتل عامها و کشتارهای دسته جمعی مغولان، تیموریان، و ازبکها حفظ کنند، شامل: طایفههای پودینه، میر، کاظمی،کیخا، کیانی، کمالی، ارابیب و پهلوان و نورا
طوایفی که معتقدند ریشه قومی آنان عرب میباشد، شامل: گمشادزهی،نهتانی،سالارزهی، کول و صیاد
طوایفی که منتسب به محیط زیست اولیه خودشان هستند، شامل دلخکی، دلارامی، گرگ، سرگزی و خاراکوهی، که به ترتیب ازمناطق دلخک، بیابان گرگ، شورهگزها و خارکوه واقع در مجاورت هیرمند سرچشمه میگیرند.
طوایفی که از کوههای بارز کرمان آمده و از وجودشان در جنگها و اهداف امنیتی استفاده میشدهاست، شامل سنچولی (سنگچولی) و جهان تیغ،جمالزهی
طوایفی که قبل از ویرانی سیستان آنجا بودهاند اما توسط تیمور اجباراً به مناطق دیگر منتقل شدهاند، شامل جمشیدی و بختیاری
طوایفی که به کولیها (دوره گردها) معروفند، شامل ماهککی، گلوی، پتی پشم، چتله و کیال
قبایل گاوچرها (دامداران) یا گوچرهای سیستان، شامل آبیل، ده مرده، سراوانی و کلبعلی
طوایفی که ریشه افغانستانی دارند، شامل غلجهای، بارکزایی، فراهی، لکزایی و گلوی
طوایفی که ریشه تاجیکی دارند، شامل راشکی
طوایفی که ریشه در بلوچستان پاکستان دارند، شامل ، شیرانزائی، سنجرانی، رخشانی و سارانی
طوایفی که از اطراف تهران به سیستان کوچ کردهاند، شامل شهریاری و نوری
طوایفی که از منطقه لاش وجوین و قلعه کاه به سیستان آمدهاند، شامل سموری، ارجونی، تجگی، اوکاتی
طوایفی که ریشه قومی آنها از ایل ممسنی استان فارس است، شامل:سرابندی, شهرکی,شه بخش,جهانتیغ،میر, بامدی،براهویی، بزی، جر و قزاق،جمالزهی
* طوایفی که در اطراف زاهدان و در کوه ها زندگی میکردند و یکی از اصیل ترین قوم های بلوچ هستند نارویی {هم اکنون بیشتر مردم این قوم پراکنده شده اند}
طوایف شهرستان سوران که بومی بلوچستان هستند:باهورزهی-محمدی سوران-هیبت زهی-رضازهی-ملازهی-صاحبدادزهی-میرمرادزهی-مسکانزهی-جهاندیده-محمودی-پورمند-بهرامی-هونکزهی–بارانزهی-دهواری- دهانی- و…
طوایف شهر جالق واقع در سراوان:سپاهی-رییسی-امرا-ملکزاده-ملازاده-نعمت اللهی و…
نژاد و تیره
سرزمین سیستان و بلوچستان از آغاز رهگذر زمان، محل سکونت اقوام گوناگون بوده است. پیشاز ورودآریاییان به این منطقه نژادهاى بومى و مدیترانهاى همچون نژاد سیاهپوست در اویدى و اورتباى در آنجا سکونت داشتهاند. قدیمىترین اقوامى که در استان سیستان و بلوچستان زندگى مىکردهاند عبارتند از دراویدیان، سومریان، نوردیک، حبشیان آسیایى، لوریان مىباشند.
دراویدیان
یکى از پرجمعیتترین نژادهاى ساکن هندوستان، پیش از ورود طوایف آریایىها، به این سرزمین هستند و با ورود آریائیان به ایران بسیارى از دراویدیان به هندوستان کوچ کردند. هم اکنون در اویدیان در چابهار سکونت دارند و زبان خود را حفظ کردند.
سومریان
سومریان پیش از نوردیکها در ایران و بلوچستان زندگى مىکردند. برخى از نژادشناسان بر این باورند که نشانههاى چهره سومریان را مىتوان در نواحى شرقى مردم بلوچستان و افغانستان یافت.
حبشیان آسیایى
حبشیان آسیایى در بلوچستان زندگى مىکردهاند و نویسندگان یونانى از وجود «اتیوپیاییهاى» جنوب شرقى ایران، (سیستان و بلوچستان) سخن گفتهاند.
لوریان
لوریان یا لولیان در نقاط مختلف ایران از جمله سیستان و بلوچستان به اسامى لورى، لولى کولى خوانده مىشوند و از نسل قوم جط و یا زط مىباشند و در نواحى سیستان و بلوچستان ایران و سند پاکستان ساکن هستند و به لهجه جطگالى سخن مىگویند.
اقوام کنونى سیستان و بلوچستان
اقوام کنونى که در سیستان و بلوچستان ساکن هستند عبارتند از: بلوچ، سیستانى، براهوایى، افغان، مکرانى، دهوار، بلوچ لشرى، درزاده و…
بلوچ
قوم بلوچ در سیستان و بلوچستان، سند، پنجاب، مرو و سیستان و بلوچستان پاکستان و ترکمنستان زندگى مىکنند. از زمانهاى قدیم این قوم در مکران زندگى مىکردهاند. در کتابهاى فارسى از این قوم به بلوچ و در کتابهاى عربى از آنها به بلوص یاد شده است. آنان داراى لهجه خاصى هستند که به بلوچى معروف است.
سیستانى
سیستانىها از سیستان به بلوچستان مهاجرت کردهاند. نژاد شناسان سیستانیان را از اصیلترین نژاد آریایى دانستهاند.
براهوایى
براهوایىها در بیشتر نقاط بلوچستان پراکندهاند. هنرى فیلد این قوم را ایرانى و آریایى دانسته است و تیرههاى مهم آن قنبرانى و منگالها هستند.
افغان
افغانها، ایرانى هستند و در سراسر سیستان و بلوچستان پراکندهاند. مهمترین طایفهاى که از افغانستان به ایران مهاجرت کردهاند طایفه بارکزایى است.
مکرانى
طایفه مکرانى یا مگى بیشتر در مکران ساکن هستند و ترکیبى از نژاد هندو، افغان، آسورى و سیاه پوست مىباشند.
دهور
دهورىها از نژاد هند ایرانى هستند و به دخانى مشهور هستند.
بلوچ لشرى
این قوم در جنوب دشت بمپور میان پیپ و کوه اچوران زندگى مىکنند.
دُرزاده
درزاده نیز یک طایفه ایرانى غیر بلوچ بودهاند که به بلوچستان مهاجرت کردهاند و اکنون در این سرزمین زندگى مىکنند.
عشایر و طوایف شهرستان زاهدان
مهمترین طایفههاى شهرستان زاهدان عبارتند از: شه بخش (اسماعیل زایى)، نارویى، گرگیچ و ریگى.
طایفه شه بخش (اسماعیل زایى)
نادرشاه افشار به منظور کوچ بلوچها عدهاى نظامى را به بلوچستان اعزام کرد. در میان نظامیان محمد حسن لر شیرازى در بلوچستان ماندگار شد و با خواهر ولىخان ازدواج کرد. بعد از مدتى محمد حسن خان داراى فرزندى به نام اسماعیل شد که طایفه اسماعیل زایى از فرزندان اسماعیل هستند. اسماعیل خود نیز داراى ۶ فرزند گردید که تیرههاى طایفه اسماعیل زایى به نامهاى فرزندان او هستند.
تیرههاى طایفه شهبخش عبارتند از: اسماعیل زایى، فقیر زایى، قنبر زایى، رادو زایى، دارو زایى، بلوچ زایى، نوتى زایى، سدو زایى، قلندر زایى، توتا زایى، شیرو زایى، حسن زایى، الله بخش زایى، جمشید زایى، محمدانى، نازبان زایى، بدال زایى.
قلمرو طایفه شه بخش
مرکز اصلى سکونت طایفه شه بخش «شورو» و نقاط پر جمعیت آن کورین، قلعه بید، سمسور، دمک، دره شور، گلوگاه، چشمه زیارت، گرگ و وحید آباد است. عشایر طایفه شهبخش از طریق زراعت، دامدارى، صنایع دستى و کسب و کار است و بیشتر خانوارهاى طایفه شهبخش زیر چادر زندگى مىکنند و خانوادههاى فقیر آنان در زیر چادرهاى کهنه و یا کپر زندگى مىکنند.
طایفه نارویى
مردم طایفه نارویى در شمال و شمال غرب زاهدان (نصرت آباد و سفید آبه)، فهرج از توابع شهرستان بم و سیستان به سر مىبرند. درباره وجه نام گذارى این طایفه مىگویند نارویىها نخست در پاکستان در منطقهاى که در آن چیزى نمىروید زندگى مىکردهاند (در اصطلاح محلى به آن منطقه نارو مىگفتند) از این رو به نارویى مشهور شدهاند.
تیرههاى طایفه نارویى عبارتند از: کندل زایى، فراز زایى، خرما ماگه، شهبک زایى، کرم زایى، مورد زایى، حاجى زایى، افضل زایى، میرو زایى، گرخیل، مور پیش سمکى، گورگند زایى، سهراب زایى، درا زایى، سردار زایى، شیران زایى، زهرو زایى و گمشاد زایى.
ناحیه سردسیرى طایفه نارویى در کوهستانهاى نصرت آباد، دهانه باغى و ارتفاعات نهبندان در جنوب خراسان و ناحیه گرم سیرى آنان دشت نصرت آباد مىباشد.
طایفه گرگیچ
مردم طایفه گرگیچ در روستاهاى پیرامون زاهدان و روستاهاى ملک حیدرى و دیگر روستاهاى سیستان و بلوچستان زندگى مىکنند و از راه کشاورزى و دامدارى امرار معاش مىکنند. تیرههاى طایفه مزبور عبارتند از: گبر زایى، گر گیچ فعال، حسن زایى، محمدانى، قمر زایى، روشن زایى و عوض زایى.
عشایر و طوایف شهرستان خاش
عشایر و طوایف شهرستان خاش را بیش از ۱۶ طایفه تشکیل مىدهند که مهمترین آنها عبارت از طوایف: ریگى، شهنوازى، شهلىبر، هاشم زایى، کرد، جمال زایى مىباشند.
طایفه ریگى
طایفه ریگى از بزرگترین طوایف بلوچ کشور است که مرکز آنان در آبادى لاویز است. این طایفه در گذشته در ریگزارهاى پاکستان زندگى مىکردهاند و براى یافتن زمینهاى حاصلخیز به خاش مهاجرت کردهاند و به همین مناسبت به «ریگى» مشهور هستند.
قلمرو زندگى آنان از زاهدان و میر جاوه تا خاش امتداد دارد. ناحیه سردسیرى این طایفه پیرامون کوه تفتان و ناحیه گرمسیرى آنان گوهرکوه و تهلاب دوربان است.
تیرههاى طایفه ریگى عبارتند از: نوتى زایى، بولاک زایى، میرکازایى، بهادر زایى، زنگى زایى، سرگل زایى، جرى زایى، شنبه زایى، سندک زایى، نوتو، محمدانى، حسین بر، کنگو زایى، شهک زایى و…
طایفه کُرد
مردم طایفه کُرد در روستاهاى سنگان، تمندان، دهپابید، کارواندر، ده بالا، بیلرى ایراندگان، کمال آباد شهرستان خاش، سراوان و سیستان زندگى مىکنند. این طایفه در دوره صفوى از اصفهان به خاش تبعید شدند. این طایفه داراى تیرههاى متعددى چون سهرابزایى، میرا بلوچزایى، علمخانزایى، در زادهزایى مىباشد.
طایفه تمیندانى
عشایر تمیندانى در ارتفاعات تفتان زندگى مىکنند. این عشایر داراى مذهب حنفى هستند.
طایفه شهنوازى (یار احمد زایى)
قلمرو طایفه شهنوازى، از جانب شمال به کوه تفتان، از جنوب به استخر رود و از شرق به ماشکید و از غرب به خاش محدود است. از دیگر طوایف خاش مىتوان از طایفه جمال زایى، شهلى بر، هاشم زایى نام برد.
عشایر و طوایف شهرستان ایرانشهر
در حوزه شهرستان ایرانشهر طوایف متعددى زندگى مىکنند که مهمترین آنها عبارتند از: بارکزایى، مبارکى، لاشارى بامرى، زین الدینى، شاهکى، رند، عبداللهى.
طایفه بارکزایى
بارکزایىها در سراسر بلوچستان به ویژه در نواحى ایرافشان و دزک از توابع شهرستان سراوان، سرباز و راسک از توابع شهرستان ایرانشهر به سر مىبرند.
مردم طایفه بارکزایى از اعقاب امیر شاهوخان بارکزایى ساکن افغانستان هستند که به سیستان مهاجرت کردند و پس از توقفى کوتاه به بلوچستان رفتند.
از تیرههاى مهم بارکزایى مىتوان از تیره: بارک زایى، باران زایى، بهرامى، قاسم خان زایى و دیگر تیرههاى نام برد.
طایفه لاشارى
مردم طایفه لاشارى در روستاهاى دهستان لاشار، بخش بمپور شهرستان ایرانشهر و زاهدان زندگى مىکنند در حدود نیمى از لاشارىها تخته قاپو شده و به دامدارى و کشاورزى مىپردازند.
از تیرههاى طایفه لاشارى مىتوان از: لاشارى، میر حبیبى، آزه باغى، آبگاهى، کومایى، چاهانى نام برد.
طایفه بامرى
مردم طایفه بامرى در گل مورتى، بزمان، مفیدى، دلگان، ایرانشه، گنیچ و در سیستان در روستاهاى جهانگیر، بامرى و در جنوب شهر زابل زندگى مىکنند.
مردم طایفه بامرى سیستان و بلوچستان پیرو دین اسلام و شیعه مذهب هستند.
نیروهاى طایفه بامرى عبارتند از: رودین زایى، دروش زایى، فولاد زایى، درکى، قنبرزایى و دیگر تیرهها مىباشد.
طایفه مبارکى
مردم طایفه مبارکى در روستاهاى اسپکه، عیسى آباد، چانف، لاشار ازتوابع بخش بمپور شهرستان ایرانشهر زندگى مىکنند و ۹۰ درصد عشایر این طایفه تخته قاپو شدهاند.
مبارکىها خود را از فرزندان حمزه علیهالسلام عموى پیامبر دانستهاند.
طایفه مبارکى از تیرههایى چون: مبارکى، رئیسى، داودى، درزاده، نوکرى تشکیل شده است.
درزادهها از نسل غلامان ایلى بوده که به تدریج آزاد شدهاند، نوکرىها پایینتر قشر اجتماعى موجود طایفه هستند. مردم این تیره در سالهاى اخیر از نظر حقوقى آزاد شدهاند.
عشایر و طوایف شهرستان سراوان
عشایر و طوایف سراوان بیش از ۱۹ طایفه را تشکیل مىدهند که مهمترین آنها گمشاد زایى، بزرگ زاده، انوشیروانى، صالح زایى، بارک زایى، رئیسى، سپاهى، ملازایى، میر مرادزایى، ملک زاده آسکانى، سیاهانى، دُر زاده، دهوارى، دهانى، دامنى، پرکى و جنگى هستند.
در ذیل به برخى از طوایف مذکور اشاره مىشود:
طایفه میر مراد زایى
طایفه میر مراد زایى از بزرگترین و معروفترین طوایف شهرستان سراوان هستند که علاوه بر سراوان در زاهدان نیز زندگى مىکنند. عشایر میر مراد زایى از گذشتههاى بسیار دور مرزبانان غیورى بودهاند که از مرزهاى شرقى کشور پاسدارى کردهاند.
این طایفه در روستاهاى سیب و سوران، کنت، دهان، کهن، کرمشاه، کهن ملک پسکوه، هیدوچ، کله هوکان و بخشان به زراعت و دامپرورى اشتغال دارند.
تیرههاى مرادزایى بلوچستان عبارتند از: دهانى، پرکى، شیاه بر، زهى و دیگر تیرهها.
طایفه گمشاد زایى
طایفه گمشاد زایى حدود بیست نسل پیش به بلوچستان مهاجرت کردهاند. گمشادىها خود را از فرزندان درویش بلانوش قادرى فرزند شیخ عبدالقادر گیلانى مىدانند و در زبان آنان نیز واژههاى گیلکى به چشم مىخورد. مردم این طایفه سالها با قواى انگلیس جنگیدهاند.
این طایفه از ۱۲ تیره تشکیل شده است. برخى از تیرههاى این طایفه عبارتند از: داد خدازایى، چارى زایى، خاکى زایى، سپاهى زایى و…
طایفه بزرگ زاده
مردم این طایفه در بخشهاى حومه و جالق در شهرستان سراوان و بخش سرباز ایرانشهر زندگى مىکنند. نژاد بزرگ زادهها کرد است و از بخارا به بلوچستان کوچ کردهاند.
برخى از تیرههاى این طایفه عبارتند از: نعمت اللهى، شیخ زاده، سیدزاده، صاحب زاده، ملک زاده.
عشایر و طوایف شهرستان چابهار
در شهرستان چابهار ۳۰ طایفه زندگى مىکنند که برخى از طوایف سیستان و بلوچستان به علت وجود زمینهاى کشاورزى حاصلخیز در چابهار مانند دشتیارى به این سرزمین مهاجرت کردهاند.
برخى از طوایف این شهرستان عبارتند از: اُستا، باشنده، بَر، براهوایى، بِردى، بسولى، دشتیارى، بلیدهاى، رئیس، جدکال، سردار زایى، سادات.
طایفه سردار زایى (سدّا زایى)
سردار زاییها در پاکستان سکونت داشتند و به علت درگیرى قومى به چابهار مهاجرت کردهاند. هم اکنون سردار زایىها از طایفههاى بزرگ و مشهور چابهار محسوب مىگردند که از تیرههاى متعددى تشکیل شدند. مهمترین تیرههاى این طایفه عبارتند از: میر، هیوت، بید، خوخانى، شیخ زاده.
طایفه شیرازى (شیرخان زهى)
مردم این طایفه در مناطق بنت، دشتها، فنوج و کتیج زندگى مىکنند.
این طایفه از ۱۲ تیره: محمدانى، توتان، هوت، کورانى، شهنوازى و دیگر تیرهها تشکیل شده است.
طایفه شهرکى
طایفه شهرکى اعتقاد دارند که به آنها سیف الدین خان شعشعانى فرزند حیدرخان شهرکى در مرودشت فارس حاکم بوده و به فرمان نادرشاه براى سرکوبى افغانها به سیستان رفته و با شکست افغانها حاکم سیستان گردیده از آن پس شهرکىها در سیستان مسکن گزیدند.
تیرههایى از این طایفه در روستاهاى دشتک، آس قاضى، ارباب، افشاریه، بزى شهرکى سرگل و دیگر روستاها سکونت دارند.
برخى از تیرههاى این طایفه عبارتند از: شهرکى، شاهرخى خزاعى، نخ زرى، کته لوک، شیخ لنگى و دیگر تیرهها مىباشد.
طایفه براهویى
طایفه براهویى از گذشتههاى دور تا اواخر دوره قاجاریه ازقدرتمندترین طوایف سیستان و بلوچستان بودهاند و در زمان نادرشاه در اوج قدرت بودند. هنگام فرار اشرف افغان به افغانستان، اشرف به وسیله ابراهیم خان براهویى کشته شد و نادرشاه، ابراهیم خان براهویى را مورد محبت قرار داد.
براهوییان سیستان از اوایل بهمن ماه هر سال تا اوایل تیر ماه از حاشیه هامون به ارتفاعات جنوبى نهبندان کوچ مىکنند و در فصل گرمسیر در روستاهاى کناره هامون به زندگى مىپردازند.
برخى از مهمترین تیرههاى این طایفه عبارتند از: براهویى، زیره کارى، بلوچ خان، شهمراد زایى، شاهى زایى مىباشند.
طایفه سرگلزایى
سرگلزایىها از طوایف بزرگ و بومى منطقه است که در سراسر سیستان و بلوچستان، پاکستان، افغانستان و دیگر استانهاى کشور پراکنده هستند.
تیرههاى این طایفه در سیستان در روستاهاى ادیمى، جزینک، قاسمآباد، کوشه علیا، کوشه سفلى، محمد آباد و دیگر روستاهاى زندگى مىکنند.
سرگل زایىها امروزه در سیستان و به کشاورزى و دامدارى اشتغال دارند.
برخى تیرههاى سرگلزایى عبارتند از: سلطان شاهى، افشار، سرگزى، کربلایى، گلستانه، قاآنى، مسافر.
طوایف و قومیتهای دیگری نیز در سیستان و بلوچستان وجود دارند که عبارتاند از:
آبیل • ارباب • اربابی (صیادی) • اردنی • بلوچزهی • اله دو (اله دو) • بارانی (بارنی) • جنگی • بامری • براهویی • برخوردار • پودینه (پودنه) • دولفظه یا دولوزه (مشترک بین سنچولی و پودینه) • گنجعلی •درگی • جدیدالاسلام یا نومسلمان (اصالتاً هندوی مسلمان شده) • چاری • چشک • حیدری • خدری • درهای • درهی • راز • راهداری • ریگی • رئیس • زرهی • سرحدی • سرگلزایی • سیاه سری • شیخ •عارفی • فخیره • فراهی • قهقایی • (کاظمی حسین آبادی) • کاشانی • کوهکن • سندگل • گدا • تیلر • جمالزایی • گرگیچ • نوتانی (نهتانی) • سالاری (سالارزهی) • بندانی • کته لوک • شیبک • میرشکار(موشکار) و خمر (خمبر) •
دیدگاهتان را بنویسید